Tot voor kort wist ik nagenoeg niets over mijn voorouders. Van vaderskant stopte deze kennis bij mijn grootouders. Aan moederskant stopte het bij mijn moeder, op alleen de naam van grootmoeder na. Hoe heerlijk vond ik het om in verschillende online archieven namen, geboorte-aktes, adressen e.d. te vinden! Schatzoeken!

 

Hieronder een lijstje van websites die ik hiervoor gebruikt heb, ga vooral op onderzoek! Wie weet welke verrassingen er voor je klaar liggen. Ik kan nu bijvoorbeeld mijn moederlijn volgen tot wel 10 generaties terug! Met het weten lijkt het wel of wie ik nu ben ook meer stevigheid heeft gekregen. Wortels.

 

 

Oh ja, en misschien nog wel de belangrijkste tip: Vraag familieleden! Ver weg, dichtbij, veel of weinig contact, het maakt niet uit! Stamboomonderzoek is een ingang naar de mooiste gesprekken met familie, zelfs met hen waarvan je het niet zo snel had verwacht. 

 

Door hier en daar rond te vragen heb ik onderstaande schatkist tot mijn beschikking, deels in bruikleen. Het plan is om een digitale versie te maken, zodat de hele familie er makkelijk toegang tot heeft, en ook latere generaties het kunnen bekijken. Hele klus, maar hoe ging dat oude zinnetje ook alweer? Waar een wil is, is een weg! 😘

MyHeritage, hier kun je een mooie start maken met het invullen van je eigen stamboom. Via 'Zoeken' is al veel te vinden!


Tresoar, voor de mensen met een Friese achtergrond is hier een schat aan informatie te vinden! Oude archieven van scholen, privecollecties e.d. worden hier verzameld vanuit heel Friesland.


Archieven.nl 

Op deze site heb ik van veel personen uit mijn stamboom de registraties gevonden. Hier zijn heel veel ingescande documenten te vinden.


Nationaalarchief.nl Ook hier veel informatie, ingescande documenten en wegwijzers waar je kan zoeken als je het even niet weet te vinden.


Yori.nl Een heerlijke site om je hele dag mee te vullen. Veel informatie en linkjes naar verschillende sites voor doopregistraties, of je voorvader in het leger van Napoleon heeft gevochten en wat religie betekende voor je voorouders. 


En zo zijn er nog veel en veel meer sites die je kunnen helpen om het beeld van je stamboom, je herkomst, je wortels steeds helderder te krijgen. Zoek via een zoekmachine naar 'Stamboomonderzoek' en voor je het weet ben je de tijd kwijt (en heb je een pad gevonden) 😉

 


Bijzondere ontdekkingen in mijn stamboom

1862

(Moederskant)

 

Bevolkingsregister Meppel

Gezin Hermina Ekkelenkamp en Wolter Bakker.

 

Harmpje Bakker (3 jan 1889) is de volgende in lijn.

 

(Zie je dat? Trijntje Bakker, zusje van mijn overgrootmoeder, is ook geboren op 10 oktober!)

1886

(Moederskant) 

 

De huwelijksakte van de ouders van mijn overgrootmoeder, op 6 februari 1886.

(Ik ben ook getrouwd op 6 februari :))

 

Hermina Ekkelenkamp, 24 jaar, geboren in Zwartsluis, zonder beroep, wonend in Meppel.

Ouders: Gerrit Ekkelenkamp, scheepstimmermansknecht en Harmpje Boos, zonder beroep. Wonend te Urk.

 

en

 

Wolter Bakker, 23 jaar, schoenmakersknecht uit Meppel.

Ouders: Hendrik Bakker en Anna Elisabeth Bot (beide overleden).

 

2023

Een ontdekking gedaan in april (2023).

Mijn officiële naam is Engelina, vernoemd naar mijn niet-biologische oma.

Als ik dan kijk in mijn biologische lijn zijn daar heel veel Harmpjes en Hermina's (allemaal bijzonder), en dan 10 generaties terug kom ik opeens een Engelina tegen!

Ik werd en word nog steeds hier zo blij van.

Over oerkrachten uit de vrouwenlijn gesproken! ♥️